Her Yaşta Projesi

Her Yaşta Projesi

“HER YAŞTA” PROJESİ

Ülkemizde toplumun yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve toplumda oluşan yaşlılık özelinde negatif algıyı pozitife çevirmek hedefiyle, 2019 yılında “Dolu Dolu Yaşa” mottosuyla Her Yaşta kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik.

Türkiye Nüfusu Hızla Yaşlanıyor

Türkiye nüfusu hızlı yaşlanan ülkelerden biri. Türkiye'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı, 2023'te yüzde 10,2'ye çıkarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. 2060 yılında ise bu oranın %20’yi aşması bekleniyor. Orta yaş grubunun oranı ise 2013'te 30,4 iken, 2023’te 34'e yükseldi.

Yaş alma konusunda bilinç oluşturulması ve yaşlanan nüfusa bireysel ve toplumsal hazırlık geleceğin en önemli gündemleri arasında bulunuyor. Yaşlanma alanında sivil toplum, sosyal politika, yerel yönetim, ekonomi ve sağlık alanlarında çalışmaların geliştirilmesi, yaşlı bireylerin kente, sosyal hayata, eğitime ve istihdama katılımlarının desteklenmesi gerekiyor.

Türkiye’nin Yaşlanma Konulu İlk ve Tek KSS Projesi: Her Yaşta

Türkiye için bir yaşlanma gündemi belirleyebilecek ulusal düzeyde bir araştırmaya duyulan ihtiyacı gidermek amacıyla, Türkiye temsili ilk yaşlılık araştırması olan “Türkiye’de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri Araştırması”nı gerçekleştirdik ve sonuçlarını 2019 yılında kamuoyuna duyurduk. Bu araştırmadan üretilen ve uzmanlardan elde edilen bilgileri, kitap haline getirip akademik ve toplumsal alanda yapılacak çalışmalarda bir rehber olması amacıyla ilgili paydaşlarla paylaştık.

“Türkiye’de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri” araştırmasının sonuçlarını incelemek için tıklayın.

TÜRKİYE NASIL YAŞLANIYOR? ARAŞTIRMASI

Projenin 5. yılı kapsamında AgeSA olarak yepyeni bir araştırmaya imza attık. “Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?” konulu araştırmamız ile 35-55 yaş aralığındaki bireylerin yaşlanmaya yönelik bakış açısını, hazırlıklarını ve beklentilerini inceledik. Bu sonuçlara göre;

  • Türkiye’de orta yaş grubu bireyler yaşlanmaya kendini hazır hissetmiyor ve hazırlanmıyor.
  • Yaşlanma akışına bırakılmış. İyi yaşlanma pratikleri bilinmiyor veya erteleniyor.
  • Orta yaş grubundaki bireylerin yaşlılıkla ilgili belirgin bir hayali bulunmuyor. Ebeveynlerinden farklı bir yaşlılık hayal etmiyor.
  • Orta yaş grubu emekliliğe hazır değil. Finansal ve sosyal açıdan yeterli hazırlık yapılmıyor
  • Uzun yaşamak isteniyor ancak bunun için herhangi bir çaba harcanmıyor
  • En büyük kaygılar sağlık, hareketlilik ve zihinsel zindelikle ilgili.

Araştırmanın tamamını incelemek için heryasta.org sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI
  • www.heryasta.org ve sosyal medya iletişimi

Yaşlanmaya hazırlık konusunda toplumu bilinçlendirmek ve pozitif yaş algısını güçlendirmek hedefiyle www.heryasta.org sitesini ve sosyal medya hesaplarını hayata geçirdik. Projenin başından bu yana bireylerin farkındalığını artıran, aktif, sağlıklı ve sosyal bir yaşlılık dönemine yönelik onları teşvik eden içerikler paylaşıyoruz. Sağlık, kültür, seyahat, hobi, finans ve sosyal konularda içerikler ve ilham veren hayat hikâyeleriyle www.heryasta.org bir dolu dolu yaşama rehberi.

Her Yaşta’yı @heryasta.org’tan, Instagram hesabından ve Her Yaşta facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

Eğitim ve Çalıştaylar

Yaşlanma alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılımıyla bir paydaş çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştayda yaşlanmaya hazırlık ve yaşlanan nüfus konularında 4 kritik maddenin önemine dikkat çekildi.

  • Yaşlılığa hazırlanmak için 25-40 yaş aralığı kritik önem taşımaktadır.
  • Konu özelinde bilgi kaynaklarına ihtiyaç var.
  • Yaşlılara haklarını öğretmeye ihtiyaç var
  • Yaşlılara özel projeler tasarlanması gerekmektedir.

AgeSA çalışanlarına ve iş ortaklarına yönelik Yaş Ayrımcılığı konusunda 3 eğitim düzenledik ve 750 kişiye eriştik. Sosyal Medyada canlı yayında söyleşi yaparak yaklaşık 6.000 kişiye yaş ayrımcılığını anlattık.

Şirket içinde çalıştaylar ve gönüllülük çalışmalarıyla çalışana ve müşteriye dokunan süreçlerimizi yaş dostu hale getirmek için çalışmalar gerçekleştirdik.

Yaş Ayrımcılığı Farkındalık Kampanyası

2020 yılında özellikle pandemi döneminde tırmanışa geçtiğini gözlemlediğimiz yaş ayrımcılığına dikkat çekmek amacıyla “Yaşı Yok” iletişim kampanyasını hayata geçirdik. “Yaşı Yok” kampanyasıyla “Çocuk aklı işte”, “gençlerin aklı bir karış havada”, “ununu elemiş, eleğini asmış” ve “bir ayağı çukurda” gibi dilimize yerleşmiş deyim ve atasözleriyle neredeyse herkesin maruz kaldığı yaş ayrımcılığına dikkat çekerek, insanların yapabileceklerinin yaşla sınırlı olmadığının mesajını verdik.

Videoyu izlemek için tıklayın.

  • “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” Kitabı

AgeSA olarak orta yaştan itibaren yaşlılık dönemine hazırlanmaya, yaşlanma döneminde ise dolu dolu yaşamaya destek olacak içeriklerden oluşan “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” kitabını satışa sunduk.

6 bölümden oluşan kitap, her bir başlık altında yaş alma sanatına farklı bir açıdan yaklaşıyor. Bu bölümler: Yaş Nedir, Türkiye’de Yaş Almak, Dünyada Yaş Almak, Başarılı Yaşlanmak, Dolu Dolu Yaşa ve Her Yaşta Öneriler.

Sunay Akın, Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Klinik Psikolog Beyhan Budak ve Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın da tavsiyelerinin yer aldığı Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa kitabına, tüm kitapçılardan ve online kitap satış noktalarından ulaşılabiliyor. Kitabın gelirini ise Türk Geriatri Derneği’ne bağışlıyoruz.

“Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” kitabı Storytel üzerinden sesli olarak da dinlenebiliyor. Oyuncu Sezin Akbaşoğulları’nın seslendirdiği kitap akıcı bir dinleme deneyimi sunuyor.

Kitabı dinlemek için tıklayın.

  • Her Yaşta Podcast Serisi

“Her Yaşta Projesi” kapsamında hayatı dolu dolu yaşayanların yer aldığı “Her Yaşta” 6 bölümlük podcast serisi hayata geçidik. Spotify, Google ve Apple podcasts üzerinden dinlenebilen ve moderatörlüğünü Ali İhsan Varol’un üstlendiği Her Yaşta podcast serisine Yazar, çizer Emrah Ablak, çiftçi, yazar, yönetmen Ümmiye Koçak, düşünür ve yazar Yalın Alpay, oyuncu Tülin Özen ile Merdivenaltı Terapi podcast serisi ile tanınan Deniz Dülgeroğlu konuk oldu.

Spotify'dan hemen dinlemek için tıklayın.
Apple Podcasts'ten hemen dinlemek için tıklayın.
Google Podcasts'ten hemen dinlemek için tıklayın.

  • “Yaşıma Başıma Bakmadan” Dizi Sponsorluğu

İleri yaşlarında tutkularının peşinden giderek hayatı ilham verici bir şekilde yaşamaya devam edenlerin hikâyelerini, GAİN iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz program serisi “Yaşıma Başıma Bakmadan”da anlatılıyoruz. 8 bölümden oluşan seride, ülke geçmişini ve hafızasını bir hazine gibi zihinlerinde taşıyan ve yaşam biçimleriyle gençlere adeta örnek olan 10 farklı kişinin yaşamlarına dair anlattıklarını izleyiciyle buluşturuyoruz.

Bölümleri izlemek için tıklayın.

TOPLULUK YATIRIMLARI VE BAĞIŞ

Her Yaşta “Pandemi Yardım Projesi” (2021)

Ankara, İzmir, İstanbul ve Bursa’da toplam 7 belediye ile işbirliği yaparak 60 yaş üstü 2300 kişinin 1 aylık gıda, hijyen ve sağlık giderlerini karşıladık. Ayrıca hayata geçirdiğimiz Psikososyal Destek Hattı ile gerontolog ve psikologlardan oluşan bir ekip 750 yaşlı vatandaşa ulaşarak pandemide artan yalnızlık ve endişe gibi duygularını azaltmaya yönelik telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Kızılay Korona Dayanışma Projesi Kampanyasına Destek (2020)

Türk Kızılay Korona Dayanışma Projesine bağışta bulunarak 65 yaş ve üzere 3.000 vatandaşın 1 aylık temel gıda ihtiyacını karşıladık.

Her Yaşta Fonu (2021- ….)

2021 yılı itibarıyla Sivil Toplum için Destek Vakfı iş birliğiyle, “Her Yaşta Fonu”nu oluşturduk. Yaşlılık ve yaşlanma alanlarıyla kadın, sağlık, eğitim gibi bu alanı çevreleyen konularda faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını ve projelerini desteklemek amacıyla kurduğumuz “Her Yaşta Fonu” kapsamında 2021 yılından itibaren 3 dönem boyunca 7 sivil toplum kuruluşuna ve 12 projeye toplam 1,5 milyon TL hibe desteği sağladık. Her Yaşta Fonu kapsamında her yıl yeni başvurular alarak yaşlılık ve yaşlanma alanındaki sivil toplum projelerini desteklemeyi hedefliyoruz.

2021- 2022 Dönemi Projeleri

  • Birey ve Toplum Sağlığında İz Derneği (BİRİZ) - İz Bırakıyoruz Projesi
    Proje Hedefi: Proje ile izole olmuş̧ ve toplumun geri kalan birçok kesimine göre dezavantajlı bir grup olan 65+ bireylerin üniversite öğrencilerine hikâyelerini anlatarak yaşamlarını gözden geçirmeleri, anlamlı bir bütünlük hissine ulaşmaları ve psikolojik iyi oluş̧ düzeylerinin artması.
    Proje Çıktıları: 9 farklı şehir, 23 farklı üniversiteden gönüllü̈ 30 öğrenci (Tıp, sosyal hizmet, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik) ile toplamda 367 görüşme yapıldı. Proje çıktısı 40 hikâye “izbirakiyoruz.com” internet sitesine yüklendi.
    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 1.645
  • Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği - Demans Simülatörü Projesi
    Proje Hedefi: Demanstan en çok etkilenen yaşlı bireylerin gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak, yaşam kalitelerini artıracak etkin çözümleri ve uygulamaları hayata geçirebilmelerine destek olmak.
    Proje Çıktıları: Proje kapsamında 4’ü teorik, 4’ü pratik olmak üzere 8 modüllü bir eğitim programı geliştirildi. Çalışmaya katılan öğrencilere demans simülatörü deneyimi öncesi ve sonrasında bilimsel ölçekler uygulanarak demans hastalığı açısından farkındalık, duyarlılık, empati geliştirme etkinliği araştırıldı ve bilimsel veri elde edildi.
    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 127
  • Yaşlanma Çalışmaları Derneği (SENEX) - Yaşlılara Yönelik Şiddet ve İhlallerin İzlenmesi Projesi
    Proje Hedefi: Yaşlılara yönelik şiddet, istismar, ihmal, ihlal ve ayrımcılıkların izlenmesi ve raporlanması. Elde edilen vakaların şehir, ihlal türü̈, toplumsal cinsiyet, yaş ve toplumsal sınıf bağlamında analiz edilmesi. Vakalara dair istatistiksel raporların her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılması.
    Proje Çıktıları: Eylül 2021 – Ağustos 2022 tarih aralığında toplamda 24 tane (Türkçe ve İngilizce) rapor web sitesi üzerinden yayınlandı ve 1859 vaka tespit edildi. Bu vakalara dair toplamda 3.830 haber okundu. Türkiye’deki kurumlara veya hak savunucularına 8 ay boyunca düzenli olarak mail yoluyla raporların yayınlandığı duyuruldu.
    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 712
  • Yaşlanma Çalışmaları Derneği (SENEX) - Yaş Dostu Mekânları & Hak Temelli Hizmetleri Planlamak Öğrenim Programı
    Proje Hedefi: Yaş dostu çevrelerin ve hizmetlerin nasıl oluşturulabileceği konusunda bilgilendirici ve yaratıcı eğitimleri içeren, açık erişim, çevrimiçi katılımlı bir öğrenme sağlamak. Hak temelli hizmetlerin ve yaş dostu mekânların nasıl oluşturulabileceği hakkında katılımcılara donanım, bilgi ve deneyim kazandırmak.
    Proje Çıktıları: Öğrenme Programı 15 haftalık ve 2 dönem olmak üzere gerçekleştirildi. Katılım ve kapsayıcılık, toplumsal cinsiyet, yaş dostu mekânlar ve hak temelli hizmetler, yaş ayrımcılığı ve veri okuryazarlığı olmak üzere toplam 5 modülde tamamlandı. Her dönem için 45 saat, toplamda iki dönem için 90 saat eğitim verildi.
    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 45
  • Türkiye Alzheimer Derneği - Alzheimer Hastalarına Bakımveren Kadınların Sertifikalı Eğitimi
    Proje Hedefi: Alzheimer veya diğer demans türlerinden birinin tanısını almış kişiler ve ailelerinin karşılaştıkları zorlukları tanımlamak ve bunlar hakkında farkındalık yaratmak. Aile üyeleri de dahil olmak üzere fiziksel veya sağlık sorunlarına dayalı ayrımcılığı önleyerek bu hastalıktan mustarip kişi ve ailelerin yaşam kalitesini artırmak.
    Proje Çıktıları: Eğitim programı oluşturuldu ve sistem hazırlandı. 1 yıl boyunca içerik ve sınavlar e-platforma taşındı.
    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 20

2022-2023 Projeleri

  • Birey ve Toplum Ruh Sağlığında İz Derneği - Harita65+ Projesi
    Proje Hedefi: Yaşlı bireylere yönelik sosyal ve psikososyal hizmetlere dair ihtiyaç analizi ve hizmet haritalandırma çalışması yapılarak yaşlılara yönelik servislerin geliştirilmesine katkı vermek.
    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 50
  • Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği – Yaşlılara Bakım Veren Aile Bireylerine Psikososyal Destek Programı
    Proje Hedefi: Yaşlı yakınlarının bakımından sorumlu aile bireylerinin iyi oluşlarını artırmaya yönelik psikososyal destek programı oluşturarak hem yaşlı bireylerin hem de bakım veren yakınlarının yaşam kalitelerini artırmak.
    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 50
  • Dem Derneği - Duyduğun Gibi Değil Projesi
    Proje Hedefi: Türkiye’de yaş sebebi ile işitme kaybı başlayan 65 yaş üstü kişilerin sonradan deneyimledikleri işitme kaybı sebebiyle yaşadığı sorunları diyalog ile anlamak, kamuoyu ve alanda görünür kılmak ve çözüm için işbirliğini teşvik etmek amacıyla çalıştaylar ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirmek.
    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 200

2023-2024 Dönemi Projeleri

  • Sınırlı Sorumlu Meryem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi - “Biz de Varız!”
    Proje Hedefi: Deprem bölgesinde 65 yaş üştü 100 kadına sosyo ekonomik, kültürel ve hukuki kapasitelerini artırmak. Teknoloji eğitimleri ve öz bakım hizmetleri sağlamak.
    Proje 2024 Haziran’a kadar devam edecek.
  • Dem Derneği - Sesimi Duyan Var Mı?
    Proje Hedefi: Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki 23 çadır/ konteyner kentte 0- 65 arası ve 65 yaş üstü 134 danışana ulaşmak. İşitme kaybı yaşayan bireylerin ihtiyaçlarını tespit etmek.
    Proje 2024 Haziran’a kadar devam edecek.
  • Türkiye Alzheimer Derneği - Depremzedeleri Unutmuyoruz!
    Proje Hedefi: Çadır/konteyner kentlerde yaşayan yaşlıların sağlık durumları düzenli olarak takip edecek ve riskli bulunan kişileri ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirme çalışmaları başlatmak. Yaşlıların ve bakım verenlerin iyi olma haline destekleyici psikososyal çalışmalar planlamak.
    Proje 2024 Aralık’a kadar devam edecek.
  • Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı (Yöret) - Afet Sonrası Yaşlılık Çalışmaları
    Proje Hedefi: "Destek verene destek" anlayışı ile yaşlılara hizmet götüren sosyal hizmet profesyonellerini yüz yüze eğitimlerle desteklemek. Çalışanlarının yaşlılık dönemi ile ilgili algılarının pozitif yönde değişmesini sağlamak. Yaşlıların bio-psiko-sosyal ihtiyaçlarını belirlemek.
    Proje 2024 Kasım’a kadar devam edecek.
ÖDÜLLER

Felis Ödülleri - Özel Hedef Kitleler İçin Sosyal Sorumluluk Felis Ödülü

Felis Ödülleri - Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa Kitabı - Pr Amaçlı Yayınlar - Başarı Ödülü

Smart-ı Awards - Sosyal Sorumluluk Ödülü

Prida Başarı Ödülü - Konu ve Gündem Yönetimi

“Yaşı Yok” Farkındalık Filmi

SOSYAL MEDYADA BİZ

Sabancı
Yukarı