Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yarını şimdiden güzelleştirmek için düzenli birikimler yapacağınız, devlet katkısı sayesinde birikimlerinizi artıracağınız, güvenli ve kazançlı bir emeklilik sistemi.
Gelin AgeSA ile bireysel emeklilik nedir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.
Ek harcamalarınızı rahatça karşılayabileceğiniz, artan birikimlerinizle hayallerinize daha kolay ulaşabileceğiniz bir emekliliğe ne dersiniz? Mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine ek olarak oluşturulan Bireysel Emeklilik Sistemi, tam da bunun için.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikimleriniz bir yandan %30 devlet katkısıyla artarken, diğer yandan yatırım fonlarında işlem görür. Düzenli ödemeleriniz sayesinde değerini kaybetmeyen birikimleriniz, uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri sunar. Üstelik BES katılımınız standartlarınız ve beklentileriniz doğrultusunda şekillenebilir.
Aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık... Nasıl isterseniz. Ödeme periyodunu sizin belirleyeceğiniz BES katkı payı tutarınız, kredi kartınızdan ya da banka hesabınızdan düzenli olarak tahsil edilir. Böylece belirli bir disiplin içinde tasarruf yapabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş, 7 Nisan 2001 tarih ve 24336 sayısı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Kanun, yayımı tarihinden 6 ay sonra 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 27 Ekim 2003 tarihinde ilk emeklilik planlarının tasdiki ile emeklilik şirketleri faaliyete başlamıştır.
Devlet katkısı, BES katılımcılarının yatırdıkları katkı payı tutarının yüzde 30'u kadar ek bir tutarın katılımcının adına açılan ayrı bir hesaba aktarılması demektir.
Otomatik Katılım (Otomatik BES); özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan ya da çalışmaya başlayacak olan 45 yaş altındaki kişilerin işverenleri tarafından otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dâhil edildiği uygulamadır.
Otomatik Katılım Sistemi; siz geleceğiniz için çalışırken, tasarruf ederek birikim yapmanızı ve sisteme özel ek devlet katkılarından faydalanmanızı sağlar.
Bireysel emeklilik hesabı açılması, hesaba katkı payı ödenmesi, ödenen katkı paylarının tercih edilen fonlarda yatırıma yönlendirilmesi ve hesapta biriken paraların hak sahiplerine ödenmesine ilişkin esas ve usuller ile tarafların bu kapsamdaki diğer hak ve yükümlülüklerini düzenleyen bir sözleşmedir.
BES Hesaplama
Devlet tüm bireysel emeklilik katılımcılarına ödedikleri katkı payının %30'u oranında ek katkı sağlar.
Aylık Katkı Payı
1.000/TL
Devlet Katkısı
300/TL
Aylık Birikim
1.300/TL |
AgeSA ile Bireysel Emeklilik Sistemi
Değerlenen birikimlerinizle emeklilik döneminizde İMKÂNI |
Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), SPK ve Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından |
Kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı, GÖNÜLLÜ KATILIMADAYALI |
AgeSA Bireysel Emeklilik’in güvenli ve esnek yapısı sayesinde ödemelerinizi dilediğinizce düzenleyebilir, fon yönetiminizi kolayca gerçekleştirebilir ve bireysel emeklilik iptali yapmaya gerek bile duymadan emekli olabilirsiniz. Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşını tamamladığınızda mutlu, rahat ve keyifli emeklilik yılları artık sizi bekliyor demektir.
Aklınıza takılanlar olabilir, bu çok doğal. Kafanızdaki soru işaretlerini yok etmek için AgeSA BES’in faydalarına hızlı bir bakış atabilir, bireysel emeklilik nedir kolayca keşfedebilirsiniz.
Sizinle birlikte, eşiniz, 18 yaş altı veya üzeri çocuklarınız da devlet katkısından ayrı ayrı faydalanabilir. BES ile yapacağınız birikimi ileride çocuklarınızın eğitimi veya farklı ihtiyaçları için kullanabilirsiniz.
Bireysel emeklilik hesaplarınız Takasbank’ta tutulur, fon paylarınızı bu hesaplardan günlük olarak takip edebilirsiniz.
Dilediğiniz zaman miktarını sizin belirleyeceğiniz ara ödemeler yapabilir ya da senelik katkı payı tutarını belli bir ayda yatırıp bireysel emeklilik devlet katkısından daha erken yararlanabilirsiniz. Ya da tam tersine, gerekli durumlarda ödemelerinize ara verebilirsiniz.
Faaliyetlerimiz Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), bağımsız denetim şirketi ve Emeklilik Gözetim Merkezi’nin; fonlarımızın ve portföy yöneticimizin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun denetim ve takibi altında.
Bireysel Emeklilik planlarınızda farklı yatırım araçlarını barındıran fon seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu fon çeşitliliği sayesinde, birikimleriniz piyasa dalgalanmalarından korunurken getiri sağlamaya da devam eder. Piyasa koşullarına göre birikimlerinizi; likit, yabancı menkul kıymetler, Altın ve Eurobond gibi çeşitli fonlarda değerlendirebilirsiniz.
FonPro sayfamızdan profilinize uygun fonları tespit edebilir, fonlarımızın geçmiş performansını görüntüleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik planlarınızda size sunulan fonlardan tercih ettiğiniz fon seçeneklerinden profilinize uygun olanları kullanabilir, fon dağılımınızı değiştirebilirsiniz.
FonPro sayfamızla ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
2003 yılında kuruluşundan bu yana, Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcısına yıllık ortalamada enflasyonun %5 üzerinde reel getiri sağladı. 2003 yılında sistem kurulduğunda enflasyon endeksine yatırılan 100 TL 2023 Haziran sonu itibariyle 1.298 TL olurken aynı dönemde BES ortalama plan getirisi ile sisteme yatırılan 100 TL 2023 Haziran sonu itibariyle 2.831 TL oldu. Burada yaratılan katma değere ilave olarak, sistemin katılımcısına sağladığı vergi avantajları ve devlet katkısı ise sistemin avantajlarını çok daha yukarı taşıyor.
Birikim yapamıyorum, kazandıklarımdan kenara hiç ayıramıyorum diyorsanız, BES size düzenli ve kolay birikim yapma imkanı sağlar. Kredi kartı veya otomatik ödeme talimatı ile düzenli birikim yapabilirsiniz. Üstelik paranız sizin seçtiğiniz fonlarda değerlenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde sözleşmenize devam ettiğiniz sürece vergi ödemezsiniz. Emekliliğe hak kazanma koşulları yerine getirildiğinde BES’te stopaj oranı getiri üzerinden %15 yerine %5’tir. Yani birikimlerinizi BES’te değerlendirmek size vergi avantajı da sağlar. Ayrıca Döviz ve Altın alımlarında %1 vergi kesintisi uygulanırken, BES fonlarınıza ilave bir vergi ödemezsiniz. Böylelikle BES’teki birikimleriniz katlanarak büyümeye devam eder.
Birikimlerinizin daha iyi değerlendirilebilmesi için, uzman Portföy yöneticileri tarafından her üç ayda bir size özel fon dağılım önerileri sunulur. Bireysel Emeklilikte hangi yatırım aracını seçeceğinizden emin olamıyorsanız veya buna vakit ayırmak istemiyorsanız; Fon Pro size destek olmak için hazır. Dijital fon danışmanınız Fon Pro, istek ve beklentilerinize göre oluşan risk algınıza en uygun fon seçeneklerini sunar. AgeSA Mobil üzerinde yer alan Fon Pro ile piyasa koşulları ve risk beklentilerinize özel güncel fon dağılım önerileri alabilir, yatırımlarınızı saniyeler içinde güncelleyebilirsiniz.
FonPro’da herkese uygun bir fon danışmanlığı seçeneği var. FonPro Tavsiye Al ile AgeSA Mobil veya çağrı Merkezi üzerinden piyasa koşulları ve risk beklentilerinize özel güncel fon dağılım önerileri alabilir, fon dağılımınızı saniyeler içinde güncelleyebilirsiniz. FonPro Uzmana Bırak ile dilerseniz fonlarınızın yönetimini tamamen portföy uzmanlarına bırakabilirsiniz. FonPro Kendin Yönet ile sizinle paylaşitığımız güncel piyasa ve ekonomi bilgileri doğrultusunda fon dağılımınızı kendiniz seçip yönetebilirsiniz.
Akıllı hareket AgeSA Mobil uygulaması ile dilediğiniz an kolay bir şekilde birikimlerinizin tüm detaylarını takip edip yönetebilir, değişiklik işlemlerinizi tek tıkla yapabilirsiniz.
Birikim yapamıyorum, kazandıklarımdan kenara hiç ayıramıyorum diyorsanız, BES size düzenli ve kolay birikim yapma imkanı sağlar. Kredi kartı veya otomatik ödeme talimatı ile düzenli birikim yapabilirsiniz. Üstelik paranız sizin seçtiğiniz fonlarda değerlenir.
Hayalinizdeki emeklilik için Bireysel Emeklilik (BES)
Bireysel Emeklilik Sistemi, bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri, gelir elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de koruyabilmeleri ve ihtiyaç duyacakları ek harcamalarını rahatça karşılayabilmeleri için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan bir emeklilik sistemidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi:
Bireysel Emeklilik Sistemi mevzuatıyla ve uygulamalarla ilgili merak ettikleriniz için BES Sözlüğümüzü inceleyebilirsiniz.
BES, %30 devlet katkısı ile artık daha da avantajlı!
1 Ocak 2013'te başlayan yeni BES dönemiyle birlikte, artık BES daha avantajlı. Çünkü devlet tüm bireysel emeklilik katılımcılarına, ödedikleri katkı payının %30'u oranında ek katkı sağlıyor. Örneğin, hesabınıza 1.000 TL katkı payı yatırarak 300 TL devlet katkısından yararlanabilecek ve 1.300 TL'lik birikim yapabileceksiniz.
Çiftçi, ev hanımı, esnaf, memur, doktor, avukat, herkes Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılıp devlet katkısından yararlanabilecek. Eşiniz, 18 yaş altı veya üzeri çocuğunuz ve yakınlarınız için sözleşme yaparak ailenizdeki herkesin ayrı ayrı devlet katkısından faydalanmasını sağlayabileceksiniz.
BES Kısmi Çekiş Hakkı Sunar
BES’te kısmi çekiş uygulaması ile evlilik, konut alımı ve doğal afet durumunda sözleşmenizi sonlandırmadan/sistemden ayrılmadan birikimizin bir kısmını devlet katkısı dahil alabilirsiniz. Devlet katkısı tutarı; evlilik ve konut kapsamındaki hallerde %20 doğal afet kapsamındaki hallerde ise %25’tir. Sözleşmenizin getiriler dahil, devlet katkısı hariç toplam birikimin en fazla yarısı (%50) kadar çekim yapabilirsiniz.
Kısmen ödeme alma hakkı için BES sözleşmenizin en az 5 yıl yürürlükte olması gereklidir ve bu hak en az 5 yılda bir kullanılabilecektir. Kısmen ödeme alma başvurusu yapılması durumunda, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödenmiş olması gerekir. Doğal afet durumları için ise bu süre ve miktar şartları aranmamaktadır. Kısmen ödeme alma kapsamında yer alan durumların her biri için (evlilik, konut alımı, doğal afet) bir kez başvuru yapılabilir. Kısmen Ödeme alma hakkı, evlilik, konut ve doğal afet durumunda kısmen ödeme tarihinden itibaren 3 yıl içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek şartıyla kullanabilecektir. Detaylı bilgi ve gerekli şartlara aşağıdaki Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi; kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek, emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayabilmektedir.
Sistem, katkı paylarının/tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş, 7 Nisan 2001 tarih ve 24336 sayısı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Kanun, yayımı tarihinden 6 ay sonra 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 27 Ekim 2003 tarihinde ilk emeklilik planlarının tasdiki ile emeklilik şirketleri faaliyete başlamıştır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin öncelikli amacı, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesiyle emeklilik döneminde ek bir gelir sağlanmasıdır. Bireysel emeklilik böylece, aktif çalışma hayatlarının sona erdiği emeklilik döneminde kişilerin refah düzeylerini yükseltir. Sistem aynı zamanda, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratarak ülke kalkınmasına da katkıda bulunur.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde Sosyal Güvenlik Kurumu'na ilişkin bir bağlılık ya da çalışma koşulu bulunmamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olup herkes katılabilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi; Sosyal Güvenlik Kurumunda mevcut olan sağlık hizmetleri veya diğer hizmetleri sunmamaktadır.
Hayır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde Sosyal Güvenlik Kurumu'na ilişkin bir bağlılık ya da çalışma koşulu bulunmamaktadır. Sosyal güvenlik kurumundan kaynaklanan haklar devam edecektir.
Bireysel Emeklilik Sistemi Türkiye'de, dünyadaki en iyi uygulamaların incelenmesiyle oluşturulan, devlet tarafından güvence altına alınmış ve örnek gösterilecek kadar iyi işleyen bir sistemdir. Şirketlerin emeklilik faaliyetleri Hazine Müsteşarlığı'nın, şirketin fonlarına, portföy yöneticilerine ve saklayıcılara ilişkin hesap ve işlemleri Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) denetimine tabidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin güvenli ve etkin biçimde işletilmesini sağlamak, katılımcıların hak ve menfaatlerini korumak amacıyla emeklilik şirketlerinin faaliyetleri Hazine Müsteşarlığı'nın günlük gözetim ve denetimine tabidir. Hazine müsteşarlığı bu görevin yürütülmesini teminen Emeklilik Gözetim Merkezini görevlendirmiştir.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 17.maddesi uyarınca "Fon malvarlığı rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczettirilemez ve iflas masasına dahil edilemez".
Hayır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Bireysel emeklilik hesabı açılması, hesaba katkı payı ödenmesi, ödenen katkı paylarının tercih edilen fonlarda yatırıma yönlendirilmesi ve hesapta biriken paraların hak sahiplerine ödenmesine ilişkin esas ve usuller ile tarafların bu kapsamdaki diğer hak ve yükümlülüklerini düzenleyen bir sözleşmedir.
Emeklilik sözleşmesi bireysel veya grup emeklilik sözleşmesi olarak yapılabilir. Grup emeklilik sözleşmesi gruba bağlı bireysel veya işveren grup emeklilik sözleşmesi olarak düzenlenir.
Bireysel emeklilik sözleşmesi: Bireysel emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı bir sözleşmedir.
Gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi: Grup emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı bir sözleşmedir.
İşveren grup emeklilik sözleşmesi: Bir istihdam ilişkisine dayalı olarak veya katılımcı lehine bir sponsor kuruluş ile şirket arasında imzalanan ve katılımcı adına sponsor kuruluş tarafından katkı payı ödenen bir sözleşmedir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne giriş tarihinden itibaren, en az 10 yıl sistemde bulunmak ve 56 yaşını tamamlamak koşulu ile emekliliğe hak kazanılmaktadır.
Evet, sonlandırılan sözleşmeden kaynaklanan sistemde geçirilen süre kaybedilir. Sisteme giriş tarihi, halen yürürlükte olan en eski sözleşmeye göre değiştirilir.
Evet. Aynı şirketten ya da farklı şirketlerden birden fazla emeklilik sözleşmesi alma imkanı bulunmaktadır.
Katılımcı istediği kişi ya da kişileri lehtar olarak tayin edebilmektedir. Lehtar/lehtarlar sözleşmede belirtilir. Lehtarın belirlenmemiş olması ve katılımcının vefatı halinde, birikimler katılımcının kanuni mirasçılarına ödenir.
Ödenen katkı payları, şirket hesaplarına intikalini takip eden en geç ikinci iş gününde katılımcı veya varsa sponsor kuruluş tarafından belirlenen fonlar için gerekli talimatlar verilerek yatırıma yönlendirilmektedir.
Katılımcı, dilediği her zaman bireysel emeklilik hesabına düzenli katkı payı dışında da ödeme yapabilmektedir.
Katılımcıların ödeyecekleri katkı payları emeklilik şirketlerinin kurmuş oldukları fonlarda değerlendirilmektedir. Fon portföyüne alınabilecek para ve sermaye piyasası araçları şunlardır;
Herhangi bir fon tercihinde bulunmayan katılımcılara plan kapsamında belirlenmiş standart fon sunulabilir. Standart fon olarak tanımlanan fon portföyünün;
Katkı payları sözleşmelerde belirtilen ödeme araçları ile yapılabilir. Banka şubesine verilen hesaptan otomatik ödeme talimatı, kredi kartı gibi araçlar sıklıkla kullanılmaktadır.
Bireysel emeklilik hesabındaki birikimin ve ödenen katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarları, bir yılda azami 12 kez değiştirebilir.
Bireysel emeklilik hesabındaki birikimin ve ödenen katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarları, bir yılda azami 12 kez değiştirilebilir.
Katılımcının sistemde bulunduğu ay sayısı ile haciz, rehin veya iflas tarihinde brüt asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarı nafaka borçları hariç olmak üzere haczedilmez, rehnedilemez ve iflas masasına dahil edilemez.
Emeklilik yatırım fonu, emeklilik için ödenen katkı paylarının yatırıma yönlendirildiği bir yatırım fonudur. Emeklilik şirketleri tarafından kurulur, portföy yönetim şirketlerince yönetilir.
Bu fonlar Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ödenen katkı paylarının değerlendirilmesi için ve işletilmesi amacıyla özel olarak kurulur. Sadece Bireysel Emeklilik Sistemi'ne giren kişiler tarafından satın alınabilir. Emeklilik yatırım fonlarının elde etmiş olduğu kazançlara stopaj uygulanmamaktadır. Daha uzun vadeli yatırım stratejileri ile yönetilmektedir.
Hayır, tercih edilen fonlara herhangi bir asgari ve azami sınır olmaksızın yatırım yapılabilir. Bununla beraber, emeklilik planlarında hedef kitledeki katılımcıların risk getiri beklentileri doğrultusunda fonun stratejisine paralel olarak yatırım sınırlamaları bulunabilir.
Fonlar, bireysel katılımcılara yönelik olarak bireysel emeklilik yatırım fonu ve fon paylarının emeklilik sözleşmesinde tanımlanmış katılımcı, kişi ya da gruplara tahsis edildiği grup emeklilik yatırım fonu şeklinde kurulabilir. Grup emeklilik yatırım fonları; işyeri veya belirli meslek grupları bazında, sektörel bazda ve Sermaye Piyasası Kurulu'nca uygun görülmek koşulu ile fon paylarının belirli kişi ya da gruplara tahsis edilmesi suretiyle oluşturulabilir.
Katılımcı bireysel emeklilik hesaplarındaki birikimlerin ve ödediği katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranlarını veya tutarlarını yılda en fazla 12 kez değiştirebilir. Bu yöndeki değişiklik talebi yazılı olarak veya şirketin çağrı merkezinden yahut şirketin internet sitesinde katılımcı adına oluşturulan güvenli sayfadan yapılır.
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ödenen katkı payları için devlet katkısı hesaplaması yapılmaktadır.
Evet, bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının %30'unu geçemez. Limit hesabı katılımcı bazında yapılır.
Evet, vergi mükellefi olsun olmasın bireysel veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine katkı payı ödenen herkes belirlenen limitler dahilinde devlet katkısından yararlanabilmektedir.
Devlet katkısından yararlanabilmek için katkı payı ödemesi yaptıktan sonra katılımcı tarafından yapılması gereken bir işlem bulunmamaktadır. Devlet katkısı hesaplaması ödenen katkı payları üzerinden otomatik yapılmakta, katılımcının herhangi bir beyanı ya da bildirimi aranmamaktadır.
Hayır, katkı payı tahsilatının blokaj süresi sonunda nakden şirket hesaplarına intikal ettiği aya ilişkin devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınacaktır.
Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde emeklilik hesabına şirket tarafından aktarılır.
Bu durumda, katılımcı devlet katkısı hesabındaki tutarın tamamına hak kazanır. Bu tutar, katılımcı tarafından belirlenen lehtar ya da lehtarlara ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni dönem, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı.
BES'in yeni dönemiyle birlikte kesinti yapısında değişikliğe gidilmiştir.
1 Ocak 2016 itibariyle yürülüğe giren yeni yönetmelik kapsamındaki değişiklikler hem mevcut hem de yeni satılacak sözleşmeleri kapsamaktadır.
Sistemde uzun süre kaldıkça daha karlı olcaksınız. İlk 5 yılı içerisinde sözleşmenizden ayrılmanız durumunda planınızda tanımlı kesintiler yapılacaktır. Ancak sözleşemenin 5. Yılından sonra çıkmanız durumunda hem Fon Toplam Gider Kesintisi iadelerine başlanacak hem de Devlet Katkısı ile ilgili kesinti kontrolleri yapılacaktır. Bu kontrollere göre iadelere hak kazanabileceğiniz için karlı duruma geçeceksiniz.
Devlet katkısı, BES katılımcılarının yatırdıkları katkı payı tutarının yüzde 30'u kadar ek bir tutarın katılımcının adına açılan ayrı bir hesaba aktarılması demektir.
"Devlet katkısı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcıların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoyları tarafından ya da bu kişiler adına yatırılan katkı payları için vergi mükellefi olup olmadıklarına bakmaksızın veriliyor. Katılımcının yararlanabileceği azami devlet katkısı, ilgili takvim yılı için yıllık toplam brüt asgari ücretin %30'u ile sınırlıdır."
Devlet katkısı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilik katılımcılarının şirketleri tarafından açılan hesaplarına Hazine Müsteşarlığı tarafından aylık olarak yatırılmaktadır.
Yeni düzenleme ile BES'e yatırılan her katkı payının %30'u katılımcıların bireysel emeklilik hesabına devlet katkısı olarak eklenmektedir. Katılımcının yararlanabileceği azami devlet katkısı ilgili takvim yılı için, yıllık toplam brüt asgari ücretin %30'u ile sınırlıdır.
Bireysel emeklilik katılımcıları, devlet katkısından 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yararlanabilecek. Geçmiş dönemler için bir katkı sağlanmayacak.
Devlet katkısı, katılımcıların sistemde uzun süre kalmalarını teşvik etmek için getirilmiş, önemli bir uygulamadır. Bu yüzden sistemden erken ayrılma durumunda devlet katkısını hak etmek için de sınırlamalar getirilmiştir. 1 Ocak 2013 tarihinden sonra emeklilik sözleşmesinin sistemde geçirdiği sürenin üç yıldan altı yıla kadar olması durumunda katılımcı, devlet katkısı ve getirilerinin %15'ine, altı yıldan on yıla kadar olması durumunda %35'ine, on yıl ve daha fazla olması durumunda ise %60'ına hak kazanır. 10 yıldan fazla ve 56 yaşından sonra, yani emekliliğe hak kazandığında (ve vefat ya da maluliyet) ise devlet katkısının tamamına hak kazanır. Hesaplamalar, emeklilik sözleşmesi bazında yapılır.
Devlet katkısı, Emeklilik Gözetim Merkezi gözetiminde düzenlenmektedir. Yapılan katkı payları için emeklilik sözleşmelerine ayrı bir devlet katkısı hesabı tanımlanır ve devlet tarafından ödenecek tutar bu hesapta değerlenir. Devlet katkısı, diğer katkı payları gibi Takasbank'ta katılımcı adına saklanır ve emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Ancak devlet katkısının yatırılacağı emeklilik yatırım fonu türleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir.
Katılımcının birden fazla sözleşmesi için devlet katkısından yararlanmada herhangi bir bildirim yapmasına gerek yoktur.
Katılımcıların tüm sözleşmeleri için yapmış olduğu katkı paylarının toplamının %30'una denk gelen tutar, yıllık brüt asgari ücretin %30'unu geçmeyecek şekilde devlet katkısı olarak eklenir.
29 Mayıs 2012'de sistemde yer alıp 29 Haziran 2012'den sonra iki yıl içinde emeklilik sözleşmesini sonlandıran katılımcılar 31 Aralık 2014'e kadar BES'e yapacakları katkı payları için devlet katkısı alamayacaktır.
Vergi kesintisi, sadece getiriler üzerinden uygulanmaktadır.
Emeklilik sözleşmesine göre vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini müteakip üç ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapılmamasıdır.
Vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini müteakip üç ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda, ara verilen her tam ay için birikimden indirim yolu ile tahsil edilen yönetim gideri kesintisidir.
Bir yıldan fazla ödemeye ara verme durumunda katılımcının birikimlerinden indirilebilecek olan ve bireysel emeklilik hesabına ilişkin olarak emeklilik gözetim merkezine şirket tarafından ödenen sabit giderleri aşmayacak şekilde tespit edilen kesinti tutarıdır.
Teklif formunun imzalanmasından ya da mesafeli satışta teklifin onaylanmasından sonraki 2 ay içinde katılımcının sözleşmesinden vazgeçebilmesi durumudur.
Evet, zorunlu sosyal güvenlik sisteminden emekli olunması halinde Bireysel Emeklilik sözleşmesi yaptırılabilmektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi Sosyal Güvenlik sisteminin alternatifi değil tamamlayıcısıdır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yer alan birikimleriniz uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonlarında değerlenir. Birikimleriniz yatırdığınız katkı payları ile büyürken, bu katkı payının %30'u kadar tutar da emeklilik hesabınıza devlet katkısı olarak eklenir. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili merak ettiğiniz diğer detaylar için Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sözleşmenizin getiriler dahil, devlet katkısı hariç toplam birikimin en fazla yarısı (%50) kadar çekim yapabilirsiniz.
Hayır, işveren katkılı bireysel emeklilik sözleşmelerinde kısmen ödeme alma hakkı bulunmamaktadır.
Hayır, otomatik katılım sözleşmelerinde kısmen ödeme alma hakkı bulunmamaktadır.
Hayır, üzerinde rehin, temlik veya haciz veya alacağın devri bulunan sözleşmelerinizde kısmen ödeme alma hakkı bulunmamaktadır.
Konut, evlilik ve doğal afet durumlarında kısmen ödeme yapılacak tutar belirlediğiniz IBAN numarasına yatırılır.
Başvurunuzun kabul edilmesinden itibaren en geç on iş günü içinde ödeme yapılır.
Hayır, tek bir sözleşmenizden çekim yapabilirsiniz.
Devlet katkısı ödemesi yapılacağı tarihte ilgili sözleşmenizin devlet katkısı hesabında bulunan tutarla sınırlıdır.
Sisteme giriş yılınızdan kaynaklı haklarınızda herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Sonlanma taahhüdünüz devam ederken çıkış yapılması halinde haksız devlet katkısı süreci işletilir. Yani; ödenen devlet katkısı faiziyle sizden tahsil edilir.
Mevcut hakediş oranınız ile yatırdığınız Katkı payı tutarlarına devlet katkısı almaya devam edersiniz.
Gelir Vergisi Kanunu madde 75 gereğince stopaj uygulaması kısmen ödeme tutarına da uygulanacaktır.
Bu oran; 10 yıldan önce %15, 10 yıldan sonra %10 ve 10 yıl 56 yaş doldurulmuş Emeklilik hakkını kullanmak yerine Kısmi ödeme almak istenilmesi durumunda ise %10 dur.