Bireysel emeklilik hesaplama aracımız Tasarruf Ölçer ile tasarrufunuzun emeklilik döneminiz için yeterli olup olmadığını kolayca hesaplayabilirsiniz. BES hesaplama için hazırsanız başlayalım.
BES fon birikiminiz
BES maaşı *
BES Fon Birikimi
BES maaşı *
Toplam Devlet Katkısı
Hayalinizdeki Emeklilik için ihtiyacınız olan ek fon tutarı
Hayalinizdeki emeklilik maaşına ulaşabilmeniz için ek olarak ödemeniz gereken aylık katkı payı
İletişim bilgilerinizi bırakın, sizinle irtibata geçelim.
Geleceğinizi biriktirmeye bugünden başlayalım.
Bireysel Emeklilik Sistemi, geleceğinizi güvence altına almak için tasarlanmış, devlet katkısı sayesinde birikimlerinizi artıracağınız, güvenli ve kazançlı bir finansal planlama aracıdır. Emeklilik döneminde ekonomik bağımsızlığınızı sürdürmeniz, hayallerinizi gerçekleştirmeniz ve yaşam standartlarınızı korumanız için tamamlayıcı bir destek sunar. Peki, finansal geleceğinizi şekillendirecek bu önemli adımı atarken nelere dikkat etmelisiniz?
BES, kişilerin emeklilik dönemlerinde ekonomik anlamda standartlarını koruyan ve sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı rol üstlenen bir tasarruf ve yatırım sistemidir. BES’te ödediğiniz katkı paylarınız AgeSA emeklilik fonlarında değerlendirilir, fonlarda değerlenen birikimleriniz, emeklilik döneminizde size düzenli bir gelir imkânı sunar.
BES’te hesaplama yapılırken şu gibi hususlar dikkate alınır:
Uzun vadeli bir yatırım ve tasarruf aracı olan BES ile katılımcılar sistemde ne kadar uzun süre kalırlarsa o kadar fayda sağlarlar.
BES hesaplamaları katılımcıların ödediği katkı payı, sistemde geçirilen süre, devlet katkısı, tercih edilen fonlarla birlikte hesaplanır.
BES hesaplama yapılırken şu noktalar göz önünde bulundurulur;
BES, bireylerin finansal geleceklerini şekillendirmede kilit bir rol oynar. Katılımcılar sistemde kaldıkları süre boyunca ödedikleri katkı tutarına eklenen %30 devlet katkısı ile emeklilik dönemlerini güvence altına alabilir. BES finansal planlama açısından önemli bir rehberlik sağlar, ekonomik bağımsızlık için bir yol haritası sunar.
Asgari Ücret Üzerinden BES Devlet Katkısı Hesaplama Örneği
BES getiri hesaplamaları için yaygın kullanılan yöntemlerden biri iç verim oranıdır. Bu yöntem, katılımcının düzenli olarak katkı payı ödediği ve emeklilik yatırım fonlarına yatırım yaptığı süre boyunca elde ettiği ortalama yıllık getiri oranının yıllık enflasyon getiri oranıyla karşılaştırılmasıdır.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, ödediğiniz katkı payı tutarının %30'u oranında devlet de katkıda bulunur. Devlet katkısı uygulaması 2013 yılında %25 oranında başlamış, 2022 yılı itibarıyla da %30’a yükseltilmiştir. Devlet katkısı sayesinde daha çok katkı payı ödeyerek daha çok kazanabilirsiniz. Örneğin; siz 300 TL ödediğinizde devlet de 90 TL katkı payı ödemesi yapmaktadır
Bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının %60'ına hak kazanılır. Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani %100'ünü alabilirler.
Evet, BES’e 18 yaşından küçükler de dâhil edilebilir. Son yapılan yasal düzenleme ile aile üyeleri için oluşturulan sözleşmelerde bireyler ayrı ayrı %30 devlet katkısı avantajından faydalanabilir. Bu değişiklik, çocukların erken yaşta sisteme dâhil edilerek geleceklerini güvence altına almalarını sağlar Çocuğuma BES yaptırarak geleceğini planlamak istiyorum diyorsanız linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz; https://www.agesa.com.tr/tr/gelecegimizin-gelecegi-guvence-altinda