Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
Emekli olmaya hak kazandığınızda, birikimlerinizi kolayca AgeSA Emeklilik Gelir Planı'na geçirerek değerlendirmeye de devam edebilirsiniz.
Emeklilik Gelir Planı ile sistemin sunduğu vergisiz fon getirisi imkânından yararlanmaya devam ederken, oluşan birikimlerinizi ihtiyacınız ölçüsünde ve ihtiyaç duyduğunuz zaman almak üzere "Programlı Geri Ödeme" seçeneğinden faydalanırsınız.
Ödemelerinizi, belirleyeceğiniz süre boyunca maaş gibi düzenli şekilde geri alabilirsiniz.
Ödemelerinizi, belirleyeceğiniz tutar doğrultusunda maaş gibi düzenli şekilde geri alabilirsiniz.
Bireysel emeklilik şartlarını karşılamanız halinde, zamanla değerlendirilen birikimleriniz hayalinizdeki emeklilik standartlarını sağlayabilmeniz için size sunulur. BES emeklilik yaşı 56 olmasına rağmen, sistemden stopaj vergilerinizi ödeyerek daha erken bir yaşta da ayrılabilirsiniz. Ancak bu durumda maalesef bazı avantajlarınız kaybolur.
En kârlı birikimi sağlamanın yolu ise ödemelerinize düzenli şekilde devam edip nasıl emekli olurum diye düşünmeden, gelecek kaygısı yaşamadan bugünün tadını çıkarmak... Unutmadan; ihtiyaç duyduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi ödemelerinize dilediğiniz zaman ara verebilir, katkı payı ödemelerinizi geçici olarak durdurabilirsiniz.*
Bu tutar her yıl için aylık brüt asgari ücretin %8,5'una karşılık geliyor. (İlgili takvim yılında geçerli aylık brüt asgari ücret)
Fon toplam gider kesintisi, sözleşme yürürlükte olduğu süre boyunca alınıyor.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Bireysel Emeklilik planlarınızı yılda 4 kez, fonlarınızın dağılım oranlarını ise yılda 12 kez değiştirme hakkına sahipsiniz.
sözleşmenin yürürlüğünden itibaren 2 yıl boyunca başka bir emeklilik şirketine aktarılamıyor. Ancak başka bir emeklilik şirketinden aktarım yoluyla gelen sözleşmeler için bu süre 1 yıl.
bireysel emeklilik sözleşmelerinizi bekleme süresi şartı aranmadan birleştirebiliyorsunuz.
birikimleriniz lehtarınıza, lehtar belirtilmemiş ise kanuni mirasçılarınıza ödeniyor.
01.01.2021 tarihinden itibaren
BES Sözleşmelerinde Gerçekleşecek Değişiklikler
MAKSİMUM KESİNTİ TOPLAM TUTARI ORANI | ||||
6 Yıllık Sözleşme |
7 Yıllık Sözleşme |
8 Yılık Sözleşme |
9 Yıllık Sözleşme |
10 ve üzeri Yıllık Sözleşme |
%60 | %70 | %80 | %90 | %100 |
Fon Toplam Gider Kesintilerine ilişkin iadeler de sözleşmelerin 6. yılı itibariyle gerçekleştiriliyor.
Fon Toplam Gider Kesintisinde
Sözleşmenizden ilk 5 yılı içerisinde ayrılmanız durumunda planınızda tanımlı kesintiler yapılıyor. Ancak sözleşmenin 5. yılından sonra çıkmanız durumunda hem FTGK iadelerine başlanıyor hem de Devlet Katkısı ilgili kesinti kontrolleri yapılıyor. Bu kontrollere göre iadelere hak kazanabileceğiniz için kârlı duruma geçebilirsiniz.
Sözleşmenize ait bilgilere göz atmak için hangisini tercih edersiniz?
AgeSA Mobil AgeSA Mobil’in Ürünlerim ekranından birikim tutarınızı ve sistemden bugün ayrılsanız ne kadar alabileceğinizi görüntüleyebilirsiniz. |
Bi’ Tıkla AgeSA Online Şubesi Sözleşmenize ait bilgilere istediğiniz zaman agesahayatemeklilik.com.tr internet şubesindeki Online İşlemler menüsünden ulaşabilirsiniz. |
* Bir yıldan fazla ödemeye ara verme durumunda, katılımcının birikimlerinden indirilebilecek olan ve bireysel emeklilik hesabına ilişkin olarak emeklilik gözetim merkezine şirket tarafından ödenen sabit giderleri aşmayacak şekilde “Ara Verme Kesintisi” uygulanır.
* Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayımlanan "30 Kasım 2015 tarihli Genelge (2015/50)" gereğince, katkı payı ödemelerine ilişkin olarak vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini müteakip üç ay içinde, ilgili hesaba emeklilik sözleşmesinde belirlenen vadeye ait katkı payı ödemesinin yapılmaması durumunda, ilgili sözleşme çerçevesinde düzensiz ödeme yapıldığı kabul edilir. Sözleşme çıkışınızda Devlet Katkısı ile ilgili yapılan kontroller, sözleşmenizin düzensiz ödeme statüsünde olması durumunda yapılmayacaktır.
* Devletin bir katılımcıya ödeyeceği yıllık katkı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u ile sınırlı olacaktır. Katılımcı birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olsa dahi, yıllık devlet katkısı miktarı yıllık brüt asgari ücretin %30'unu geçemeyecektir. Devlet katkı payından TC vatandaşı olmayanlar yararlanamayacaktır.
* 29 Mayıs 2012 tarihi itibari ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nde olup iki yıl içinde, birikimlerini de alarak emeklilik sözleşmesini sonlandıran katılımcılar, sisteme yeniden dâhil olmaları halinde veya sistemde bulunan diğer emeklilik sözleşmeleri için 31 Aralık 2014 tarihine kadar devlet katkısından yararlanamayacaklardır.
* Devlet katkısı bireysel katılımcılara yöneliktir. İşveren katkılı emeklilik sözleşmelerinde, işveren katkısı için devlet katkısı ödenmez. İşveren katkısı dışında, katılımcı adına bir başkasını ödeme yapması durumunda devlet katkısı, katılımcının hesabına yatırılacaktır.
Sizlere önerdiğimiz yatırım fonlarından sizin için uygun olanı seçip değişen para piyasalarına göre birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Fonlarımız sayfamızı ziyaret edin.