Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı
arrows-acc

Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikimleriniz, devlet katkısıyla ilk andan itibaren kazandırmaya başlar. Katkı payınızın %30'u oranında alacağınız devlet katkısı, yatırdığınız her 500 TL için size ek 150 TL kazandırır. Düzenli ya da toplu olarak yatırdığınız tüm katkı payları için alacağınız devlet katkısıyla, birikimleriniz sürekli artmaya devam eder.

BES Devlet Katkısı 2024 yılında Maksimum Ne Kadar Oldu?

BES birikiminize alabileceğiniz maksimum devlet katkısı 72.009 TL*’ye yükseldi! BES sözleşmelerinize artık daha çok devlet katkısı alabileceksiniz.

2024 yılında BES birikiminize yapacağınız tüm katkı payı ödemeleriniz 240.030 TL’ye ulaştığında 72.009 TL devlet katkısı alabilir, 240.030 TL üzeri tutarlar** için 2025 yılının devlet katkısı limitinden faydalanabilirsiniz.

Daha çok devlet katkısı almak için hak kazanmak istediğiniz devlet katkısı tutarını AgeSA Mobil’den kolayca hesaplayabilir, birçok fon seçeneği ve %30 devlet katkısı avantajıyla birikimlerinizi büyütebilirsiniz.

* Bir katılımcıya ödenebilecek devlet katkısı,yıllık brüt asgari ücretin %30’u ile sınırlıdır. 2024 için bu tutar maksimum 72.009TL‘dir. Katılımcının, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki tüm sözleşmeleri için ödediği toplam tutar dikkate alınmaktadır. 2024 yılı devlet katkısı üst limitinden yararlanabilmek için ödenmesi gereken katkı payı tutarı 240.030 TL’dir. İlgili sınırı aşan katkı payı ödemeleri devreden katkı payı olarak her yılın ilk günü şirket hesaplarına intikal etmiş katkı payı olarak muamele edilmek suretiyle devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınacaktır.

** Yıl içerisinde BES sözleşmenize yapacağınız tüm ödemeleriniz üst limite ulaşsa dahi, ödeme yapmaya devam ettiğiniz takdirde, eklenecek devlet katkısı tutarı bir sonraki yıla aktarılır.

BES Devlet Katkısı Ne Zaman Yatar? Kaç Yıl Sonra Alınır?

Bireysel emeklilik devlet katkısı hakkında örnek hesaplamalara hızlı bir bakış atmaya ne dersiniz?

  Örnek Hesaplama 1 Örnek Hesaplama 2 Örnek Hesaplama 3 Örnek Hesaplama 4
Aylık Katkı Payı 500 TL 1.000 TL 2.000 TL 20.002,50 TL
Yıllık Toplam Katkı Payı 6.000 TL 12.000 TL 24.000 TL 240.030,00 TL
Aylık Devlet Katkısı 150 TL 300 TL 600 TL 6.000,75 TL
Yıllık Toplam Devlet Katkısı* 1.800 TL 3.600 TL 7.200 TL 72.009,00 TL
Yıllık Toplam Birikim 7.800 TL 15.600 TL 31.200 TL 312.039,00 TL

BES Hesaplama Aracı ile alacağınız toplam devlet katkısı tutarını hesaplayabilirsiniz.

Otomatik Katılım Sözleşmelerinde Devlet Katkısı

İşvereniniz tarafından Otomatik Katılım'a dahil edildiyseniz, size güzel bir haberimiz daha var! Otomatik Katılım sözleşmeleri için devlet katkısı üst sınırı, bireysel emeklilik sözleşmelerinin devlet katkısı limitinden ayrı hesaplanır. Böylelikle, hem Otomatik Katılım sözleşmesine hem de Bireysel Emeklilik sözleşmesine sahipseniz 2024 yılı için toplam 144.018 TL* devlet katkısı hak edebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik'te Devlet Katkısı uygulamasının detaylarıyla ilgili merak ettikleriniz için Sıkça Sorulan Sorular sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Devlet katkısı avantajıyla hayalinizdeki emeklilik için yatırım yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi'yle ilgili detaylı bilgi almak için formu doldurun, size ulaşalım!

* Devlet katkısına hak kazanma koşulları 4632 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Hakkında Kanun'a göre belirlenir. Detaylar için https://www.agesa.com.tr/bes/sss sayfasını inceleyebilirsiniz. Devlet katkısı tutarına ilişkin üst sınır, katılımcı bazında uygulanmaktadır. Aynı dönemde birden fazla sözleşmesine katkı payı ödeyen katılımcının ödediği toplam katkı payı tutarı için hesaplanan devlet katkısı tutarı, ilgili ayda sözleşme başına ödenen katkı payının ağırlığına göre sözleşmelerine dağıtılmaktadır. Bir katılımcının sahip olduğu tüm bireysel emeklilik sözleşmeler için toplam yıllık devlet katkısı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin %30'unu geçemeyecek olup otomatik katılım sözleşmeleri bu sınıra dahil değildir. Devlet Katkısı'nın katılımcıların hesaplarına aktarılmasında, katkı payı ödemelerinin (varsa kredi kartı blokaj süresi sonrasında) AgeSA Hayat ve Emeklilik A.Ş. hesaplarına geçme tarihi baz alınmaktadır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerin devlet katkısı hesaplamasına dahil edilmesi için katkı payının nakden şirket hesaplarına intikal etmiş olması gerekir.

Size Ulaşalım

Devlet katkısı nedir?

Devletin tüm bireysel emeklilik katılımcılarına, bireysel emekliliğin teşvik edilmesi amacıyla yapacağı destek ödemesidir.

Devlet katkısından kimler faydalanabilir?

Bir bireysel ya da gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine katkı payı ödeyen, vergi mükellefi olsun olmasın, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcılar devlet katkısından faydalanabilirler.

Eşim ve çocuklarım adına katkı payı ödüyorum. Eşim ve çocuklarım da devlet katkısı alabilir mi?

Devlet katkısından yararlanabilmek için katılımcı ad ve hesabına katkı payı ödeyen kişinin katılımcının kendisi olma koşulu aranmaz. Bireysel veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine ödenen katkı payı tutarları için ödeyen tarafa bakılmaksızın devlet katkısı hesaplaması yapılmakta ve katılımcının emeklilik hesabına devlet tarafından ödenmektedir. Bu durumda eşiniz ve çocuklarınız da devlet katkısından ayrı ayrı faydalanabilirler.

Devlet katkısından faydalanmak için ne yapmalıyım?

Devlet katkısından yararlanabilmek için katkı payı ödemesi yapıldıktan sonra katılımcı tarafından yapılması gereken bir işlem bulunmamaktadır. Katkı, devlet tarafından katılımcıların Bireysel Emeklilik Sistemi hesaplarına direkt yatırılmaktadır. Devlet katkısı ödemesi ödenen katkı payları üzerinden otomatik olarak hesaplanmakta olup katılımcının herhangi bir beyanı ya da bildirimi aranmamaktadır.

Birikimleriniz ve devlet katkınız ile ilgili son durumu, AgeSA Mobil’den, AgeSA Online Şubemizden, 444 11 11 numaralı Müşteri Destek Merkezimiz'den ya da Takasbank'ın internet sitesinin ana sayfasında yer alan "Bireysel Emeklilik" bağlantısında dilediğiniz zaman inceleyebilir ve takip edebilirsiniz

Devlet katkısı oranı ne kadar?

Bireysel emeklilik sisteminde, ödediğiniz katkı payı tutarının %30'u oranında devlet de katkıda bulunur. Devlet katkısı uygulaması 2013 yılında %25 oranında başlamış, 2022 yılı itibarıyla da %30’a yükseltilmiştir. Devlet katkısı sayesinde daha çok katkı payı ödeyerek daha çok kazanabilirsiniz. Örneğin; siz 300 TL ödediğinizde devlet de 90 TL katkı payı ödemesi yapmaktadır.

Aylık
Katkı Payı Tutarı
Aylık
Devlet Katkısı
Yıllık
Devlet Katkısı
300 TL 90 TL 1080 TL
500 TL 150 TL 1.800 TL
900 TL 270 TL 3.240 TL
Devlet katkısının sınırları nelerdir?

Sahip olduğunuz tüm Bireysel Emeklilik sözleşmeleri için toplam yıllık devlet katkısı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin %30'unu geçemez. Bu durumda devlet katkısı, sözleşme başına ödenen katkı paylarının ağırlığı dikkate alınarak hesaplanır ve toplam devlet katkısı Bireysel Emeklilik sözleşmeleriniz arasında paylaştırılır. 2023 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte 22 Ocak 2022 tarihi itibari ile yıllık devlet katkısı üst limitini aşan tüm katkı payı ödemelerine yıllara dağılan devlet katkısı verilmesine imkan sağlanmıştır. Böylece, toplu olarak yatırdığınız katkı payları için ilgili yıl limitlerini aşan kısım da devrederek devlet katkısını her senenin limiti üzerinden alabilir ve fon getirileri ile birikimlerinizi değerlendirmeye devam edebilirsiniz.

Devlet katkısı hangi hesapta, nasıl değerlendirilecek?

Devlet katkısı, Takasbank nezdinde katılımcının bireysel emeklilik hesabı kapsamındaki alt hesabında saklanacak olup Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenecek olan yatırım fonlarında değerlendirilecektir.

Devlet katkısının hak ediş süreleri nedir?

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, devlet katkısı hesaplamasına dâhil edilmesi için katkı payının nakden şirket hesaplarına intikal etmiş olması gerekmektedir.

1 Ocak 2013 itibarıyla devlet katkısının hak edilmesinde kademeli bir yapı uygulanacaktır. 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla;

  • En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15'ine,
  • En az 6 yıl sistemde kalanlar %35'ine,
  • En az 10 yıl sistemde kalanlar %60'ına,
  • 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya vefat/maluliyet nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.
Devlet katkısı sistemde bulunanlara farklı avantajlar sağlamış mıdır?

Devlet katkısı sisteminin yürürlüğü olan 1 Ocak 2013 tarihinden önce sisteme dahil olan ve 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile sözleşmesi yürürlükte olan katılımcıların devlet katkısına hak kazanmaya esas süresinde dikkate alınmak üzere ek bir avantaj tesis edilmiştir.

1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla sistemde bulunduğunuz toplam süreye bir defaya mahsus olmak üzere;

  • Sistemde 3 yıldan fazla ancak 6 yıl veya daha az süreyle bulunan katılımcılara 1 yıl,
  • Sistemde 6 yıldan fazla ancak 10 yıl veya daha az süreyle bulunan katılımcılara 2 yıl,
  • Sistemde 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl süre eklenir.
Devlet katkısının istisnaları var mıdır?

Kanunda devlet katkısından yararlanmak için bir istisna öngörülmüştür.

Buna göre 29 Mayıs 2012 tarihi itibarıyla BES'te iken 29 Haziran 2012 ile 29 Haziran 2014 tarihleri arasında emeklilik sözleşmenizi birikimlerininizi alarak sonlandırırsanız, 31 Aralık 2014 tarihine kadar devlet katkısından faydalanamazsınız.

Devlet katkısı hangi sözleşmelere uygulanacaktır?

Emeklilik sözleşmeleri bireysel veya grup emeklilik sözleşmesi olarak yapılabilir. Grup emeklilik sözleşmesi kendi içinde; işveren grup sözleşmeleri veya gruba bağlı bireysel sözleşmeler olarak düzenlenir.

Devlet katkısından bir bireysel ya da gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine katkı payı ödeyen katılımcılar faydalanabilecektir.

İşveren Grup Emeklilik sözleşmesi kurumlar vergisi avantajından faydalanır.

Devlet katkısının yanı sıra bireysel emeklilik sistemindeki vergi avantajından da faydalanabilir miyim?

Hayır, Devlet Katkısı uygulaması ile ödenen katkı payının vergi matrahından indirilmesi uygulaması yerine devlet katkısı uygulaması gelmiştir. İşveren Grup Emeklilik sözleşmesinde Devlet Katkısı uygulanmaz, İşveren Grup Emeklilik sözleşmesinde kurumlar vergisi avantajından faydalanır.

"Bireysel Emeklilik Sistemi’nden" emeklilik hakkını elde ettikten sonra da emeklilik birikimlerimi almadan sözleşmeme devam etmek istiyorum. Devlet katkısından yararlanabilir miyim?

Emeklilik hakkını elde edip emeklilik sözleşmenize devam etmeniz halinde, katkı payı ödemeye devam ederken devlet katkısı da hak etmeye devam edebilirsiniz. Emeklilik hak edişinin ardından sistemden ayrıldığınızda, devlet katkısı hesabınızda bulunan birikimlerin tamamına da hak kazanmış olursunuz.

Maksimum devlet katkısını hak edilen yıl içerisinde yatırılan katkı payları için daha fazla devlet katkısından yararlanabilir miyim?

İlgili yıla ait katkı payları ile maksimum devlet katkısı hak edildikten sonra bu tutarı aşan ödemeleriniz için sonraki yıllara devlet katkısı tutarınız devreder. Böylelikle yatırılan yüksek tutarlar için herhangi bir kayıp yaşanmaz. devlet katkısının maksimum tutarı o yılki brüt toplam asgari ücret’in %30 oranı alınarak hesaplanır.

Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi için devlet katkısı hak edişi nasıl uygulanır?

Bir katılımcı için yararlanılabilecek toplam devlet katkısı tutarı o yılki brüt asgari ücretin %30’u olarak belirlenmiştir. Sözleşme sayınızdan bağımsız olarak, katılımcı bazında yapılan devlet katkısı hak ediş hesaplaması EGM tarafından oransal dağıtılır ve sözleşmelerinize ödenen tutara bağlı olarak yatırılır.

Hem Otomatik katılım sözleşmesine hem de Bireysel Emeklilik sözleşmesine sahip olmanız durumunda ise; devlet katkısı tutarları bu sözleşmeler için ayrı ayrı hesaplanır. Böylece her iki tip sözleşme için de o yıl ki devlet katkısı maksimum tutarından yararlanabilirsiniz.

Ödediğim katkı paylarının devlet katkısı üst limitini aşması durumunda, artan tutara ait devlet katkısı sözleşmeme ne zaman yansır?

Bu durumda bir önceki yıldan devreden katkı payları Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından bir sonraki yılın Ocak ayı içerisinde hesaplanır ve Şubat ayındaki devlet katkısına yansıtılır. 2024 yılında yatırılan tutardan kalan ödeme, bir sonraki yılın devlet katkısı hak edişi için gerekli tutar hesaplamasına dahil kullanılır.

Kaç yıl boyunca devlet katkısı devir sürecinden yararlanabilirim?

Sözleşmeniz devam ettiği sürece sınırlandırılmış bir tarih veya süre bulunmamaktadır. Yatırdığınız toplam tutara bakılarak o yılın toplam brüt asgari ücret tutarını aşan tutar, bir sonraki yıla devrolur ve Şubat ayında devlet katkısı hesabına yansıtılır.

Devlet katkısı avantajıyla bilikte hayalinizdeki emeklilik için yatırım yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi'yle ilgili detaylı bilgi almak için formu doldurun, size ulaşalım!

Size Ulaşalım

SOSYAL MEDYADA BİZ

Sabancı
Yukarı